Kaas

De Camembert met de tijm vóór het bakken.

Camembert uit de oven

(De foto is van vóór het bakken. Na het bakken vergeten.)

De kaas kruislings insnijden en de vier korstflappen verwijderen.

Tijm erop en een scheut Pastis erover.

In de oven.

Heerlijk.

Lijkt op Camembert à la Braise. Dikwijls foutievelijk à la Bresse genoemd.

Een Camembert uit het spanen doosje nemen, eventueel plastic verwijderen en ook papieren etiketten van het doosje trekken.

Wat takjes tijm in het doosje, de kaas erop, weer wat tijm, een scheut Pastis erover en het doosje sluiten.

Met een tang het doosje in het haardvuur houden en wachten tot het doosje zowat is verbrand.

Op een schaal leggen, walmende en andere zwarte delen verwijderen en smullen maar. Brood erin dopen...

Feta met groenten eromheen, in een ovenschaal.

Feta uit de oven

Met feta (en soortgelijke kazen) kan je van alles maken. Zoek eens op tequenos; balkjes feta. Het hoort met Zuid-Amerikaanse Queso de freir, kaas om te bakken, vergelijkbaar met feta. Er zit een deeglapje spiraalsgewijs omheen gewikkeld. Wel gedoe trouwens.

Geen gedoe: Feta saganaki. Een Saganaki ("kleine bakpan") is een soort pannetje waarin je kaas bakt als borrelhapje. Verder niks, maar wij maken er iets moois van.

Een plak feta in een ovenschotel, en van alles eromheen en erover: ui, knoflook, olijven, tomaat, paprika, pepertjes, oregano, citroensap, peper en zout. En flink heel mooie olijfolie erover natuurlijk. En de oven in dan natuurlijk.

(In extra vergine olijfolie moet je niet gaan bakken, teveel contactwarmte, maar over een ovenschotel kan dat geen kwaad. Integendeel.)

De kaas en de groenten nu gebakken.

Groenten met Limburgse kaas

Een foto van de verpakking met een koeienkop erop, en het geopende kaasje.

Kook groenten die dat nodig hebben (sperziebonen bijvoorbeeld) in groentenbouillon. Blancheer groenten die dat nodig hebben (prei bijvoorbeeld) idem. Laat afkoelen en meng met groenten die rauw de oven in kunnen (champignons bijvoorbeeld). Hussel er notenolie door.
Maak met de groentenbouillon een gebonden saus en los daarin Limburgse kaas op, zonder de korst. Breng op smaak met scherpe mosterd (dat scherpe gaat eraf) en citroensap.
Groenten in een ovenschaal, saus erover, 180°.

Limburgse kaas. De beste is Belgische Herve (uitspraak erf). Dan komt die Nederlandse in goudkleurig papier, dan die Nederlandse in die rood-wit-blauwe doosjes. Die op de foto is ook goed als je geluk hebt want erg wisselend van kwaliteit.

De spiesjes, ongebakken.

Halloumi-spiesjes

Ik had het er al over onder Producten » Kaas, dat je van Halloumi ook spiesjes kan maken. Op Cypres doen ze dat nadat ze door pikant paprikapoeder zijn gehaald. Dat doen we nu niet, wel goed door gele olijfolie halen.

Goed grillen; niet al te snel.

Serveren met pilav (zie Technieken) en mais.

De spiesjes, gegrild en mooi gebruind.
Blokjes mozzarella in tomatensaus.

Mozzarella in tomatensaus

Lekker en simpel: blokjes Mozzarella warmen in een mooie tomatensaus met olijven erdoor. Maak de saus met rode wijn en gedroogde oregano. Gebruik geen buffelmozzarella maar Fior de latte, koe.

De kaasblokjes niet te lang in de saus laten, want dan worden ze rubberig.

Quiche Brie en olijven

Rol ontdooide plakjes bladerdeeg op een met bloem bestrooid werkvlak tot een lap waarmee je een quiche-vorm kunt bekleden. Vet de vorm in en bekleed dan dus.
Bak blind, met bonen erop, bij 125 graden totdat het deeg goudbruin is. Die bonen bewaar je voor soortgelijk gebruik later, maar je kan ook bonen van keramiek kopen.
Meng door dikke tomatensaus stukjes gekookt ei, crème fraîche, zout, peper en groene kruiden.
Giet de helft van het tomaatmengsel op het deeg, leg er plakken brie op, daarop flink gehakte groene olijven (goed afgegoten en uitgeschud!), en daarop de rest van het mengsel.
Bak een dik half uur op 180°.

(Ik heb ook een oud Frans recept voor quiche met regenwormen.)

De taart met één punt eruit gesneden.

Spaanse kaastaart

Een kaastaart uit Asún in de Pyreneeën. Asún is erg sjiek. De Spaanse koning gaat er skieën.

150 gram verse kaas kloppen met een kop suiker, en er dan één voor een vier eieren doorkloppen.
Daarna een kop room, een kop melk, dan een beker yoghurt, en tot slot bloem erdoor werken tot een vrij dik beslag. Ietsje zout kan er ook door.

Eén uur en drie kwartier(!) bakken op 170 graden.

Serveren met warme vruchtensaus: bosbessenjam of zo, opgewarmd met wat drank en ietsje citroensap, en dikgemaakt met maizena.

De fondue-pan, en een stikje brood wat in de kaas is gedoopt.

Utrechtse kaasfondue

Waar de naam of het recept vandaan komt, geen idee, maar het smaakt prima. Het heet ook wel Nederlandse fondue.

Rasp Tynjetaler en belegen Stolwijker kaas, en prak Bleu de Wolvega in een verhouding van 2 op 3 op 2.

Zet de caquelon op de brander met de kaas en met Gulpener witbier. Laat de kaas roerend oplossen met wat geperste knoflook.
Bind de fondue met maizena, aangemaakt met corenwijn.

Gebruik lichtbruin brood.